this site uses cookies. With a click you agree to our disclaimer.
Poslušajte naše zadnje pesmi

Prihodnji koncerti

Ljubljana, Arena Stožice, 2013, 2015

Za svobodo, za Kruh 2:04:34
27/4/2013 -- 40-letnica TPPZ + Dan OF: 4 ure koncerta, 250 ljudi na odru, 10.000 pred odrom
Vstajenje Primorske 04:38
25/9/2015: special guest na koncertu Red Army Choir
Bella ciao 02:29
25/9/2016: peli skupaj z zborom Rdeče Armade, iz Moskve
Puntarska 04:28
27/4/2016: mix puntarskih pesmi Iztoka Mlakarja, Mile Klopčiča in TPPZ Pinka Tomažiča
Utrinki iz koncertov
Nekaj slik iz naših koncertnih prizorišč. Posebna zahvala našemu uradnemu fotografu, članu Sergiu Paolettiju.

 

THE RED ARMY CHOIR,

ORCHESTRA AND BALLET

 

 

Posebni gostje:

TRŽAŠKI PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR PINKO TOMAŽIČ, OTO PESTNER IN LADO LESKOVAR

 

Petek, 25. september 2015 ob 20.00,

Dvorana Stožice, Ljubljana

 

EKSKLUZIVNI GLASBENO-PLESNI SPEKTAKEL LETA,

VEČ KOT 150 PEVCEV, GLASBENIKOV IN PLESALCEV

- THE RED ARMY CHOIR, ORCHESTRA AND BALLET S POSEBNIMI GOSTI: TRŽAŠKIM PARTIZANSKIM PEVSKIM ZBOROM PINKO TOMAŽIČ, OTOM PESTNERJEM IN LADOM LESKOVARJEM 25. 9. V DVORANI STOŽICE V LJUBLJANI! NIŽJA CENA VSTOPNIC DO 10. 7. 2015, ŽE OD 19,90 EUR!

 

Prvič v zgodovini Slovenije, boste lahko videli in slišali nastop svetovno znanega ruskega orkestra, The Red Army Choir, Orchestra and Balet, v petek, 25. septembra 2015 ob 20.00 v ljubljanski dvorani Stožice. Da bo ta veličastni dogodek z več kot 150 pevci, glasbeniki in plesalci obarvan še v domače barve, bodo na njem nastopili vsem znani Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Oto Pestner in Lado Leskovarkot neprecenljivi gostje na tem spektaklu, ki mu ni enakega v svetu! Zbor Rdeče armade črpa repertoar iz ruskih narodnih pesmi, ruskih patriotskih pesmi in klasične glasbe (Bizet, Wagner, Mozart, Michel Legrand, Francis Lai, …), pa tudi pop in rock uspešnic!Britanski časopis Daily Telegraph je zbor Rdeče armade označil za nepogrešljiv del ruske kulture in dragulj svetovne umetniške scene. Zbor je – med drugim – nastopil pred papežem Janezom Pavlom II v Rimu, nastopal je tudi na slovesnostih ob zaprisegi mnogih ruskih predsednikov, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980, na zimskih olimpijskih igrah v Sochiju leta 2014, v San Remu in še bi lahko naštevali. Zbor se vsako leto devetega maja udeleži parade, ko Rusija praznuje zmago v drugi svetovni vojni. Septembra in decembra 2012 je sodeloval v številnih tv oddajah in posnel 3 videospote (Ameno, Carmina Burana and Caruso) za projekt ‘Opéra Rouge’, ki je bil v Franciji nagrajen s tremi platinastimi ploščami. 

 

V preteklih tridesetih letih je ansambel nastopal na več kot 7.000 koncertih, v različnih jezikih in pred več kot 20 milijoni gledalcev. Vodi jih karizmatični dirigent general Viktor Eliseev. Zbor je nastopal v več kot 50 državah, v najprestižnejših koncertnih dvoranah Kitajske, Japonske, Koreje, Avstralije, Nemčije in Francije. Zbor šteje več kot 400 umetnikov (glasbenikov, pevcev in plesalcev, tudi iz slovitega Boljšoj Teatra!), kar 50 jih je prejelo najvišje rusko državno priznanje ‘Emeritus Artist of Russia’! Leta 2012 je zbor nastopal v Izraelu, Franciji, Azerbajdžanu, Kazakstanu, Belorusiji in Armeniji. Leta 2013 je imel 37 koncertov v Franciji, trenutno se pripravlja na nastope v Tuniziji, Turčiji, Braziliji, Kanadi, Romuniji, Avstraliji, na Kitajskem, Poljskem, Madžarskem in seveda v Sloveniji!   

 

Ruska zgodovina in zbor Rdeče armade sta med seboj neločljivo povezana. Moški pevski zbor so sestavljali vojaki, katerih naloga je bila dvigovati moralo izmučenih čet in slaviti duh revolucije, saj njihove pesmi budijo spomin tudi na oktobrsko revolucijo. Že od ustanovitve sta si ime zbor Rdeče armade lastila samo dva zbora: ansambel Aleksandrov (ustanovljen leta 1929) in ansambel MVD (ustanovljen leta 1939).

 


 

Tokrat ob boku zbora Rdeče armade

četrtek, 24. september 2015, 12:06

Pia Cah, dirigentka Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, pravi, da težko najde besede, ki bi v popolnosti opisale, kako se “pinkoti” počutijo pred jutrišnjim nastopom: “Stožice so za nas od nepozabnega koncerta Za svobodo, za kruh, ki smo ga imeli tam pred dvema letoma, poseben kraj. Ob tem, da bomo jutri tam nastopili kot gostje slovitega Zbora Rdeče armade pa čutimo ... kako naj povem - vznemirjeni in polni pričakovanja smo, kot otroci.” Na koncertu, ki se bo začel ob 20. uri, bosta kot gosta zapela tudi Lado Leskovar in Oto Pestner.

TRST, LJUBLJANA >Zbor Rdeče armade ima pri Tržaškem partizanskem pevskem zboru Pinko Tomažič posebno mesto. Da bi z njimi kdaj stali na istem odru in seveda skupaj zapeli, si je vrsto let želel Oskar Kjuder, ustanovitelj in prvi dirigent tržaškega partizanskega zbora. “Izjemno veliko nam pomeni tudi to, da bomo z jutrišnjim nastopom na nek način izpolnili Oskarjevo veliko željo. Seveda to ni več isti zbor, a Zbor, orkester in balet Rdeče armade je njegov verodostojen naslednik in res smo bili počaščeni, prav 'velike' smo se počutili, ko so nas organizatorji povabili, da bi nastopili kot posebni gostje,” pripoveduje Pia Cah.

Zbor, orkester in balet Rdeče armade (The Red Army Choir, Orchestra and Ballet), ki ga vodi dirigent in general Viktor Elisejev, bo tokrat v Sloveniji nastopil prvič. V svojih vrstah združuje izvrstne ruske operne in zborovske pevce, glasbenike in baletnike, ki občinstvu prek ljudskih in domovinskih pesmi že tri desetletja približujejo rusko kulturo. Na repertoarju imajo tudi zborovske priredbe Mozartovih, Wagnerjevih, Rossinijevih in drugih skladb iz zakladnice klasične glasbe, brez težav pa skočijo tudi v pop ter še trše, rock škornje. Zbor, ki je v treh desetletjih nanizal več kot 7000 koncertov, je zapel med drugim tudi z Lucianom Pavarottijem ter med drugim nastopil pred papežem Janezom Pavlom II. na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980, pa na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju ... “Res jih občudujemo, izvrstni glasbeniki, pevci in plesalci so in komaj čakamo, da se z njimi srečamo na vajah,” navdušeno razlaga Pia Cah in razkrije, da bodo na željo ruskega zbora eno pesem zapeli skupaj: ... “Ne vem, če je prav, da že kar povem pri kateri pesmi bomo združili moči, a če 'izdam' to, da gre za eno najlepših in najbolj prepoznavnih italijanskih partizanskih pesmi, zagotovo večina že ve, katero imamo v mislih.”

Od konca počitnic “pinkoti” intenzivno vadijo, na Padričah se jim je na vajah nekajkrat pridružil tudi Lado Leskovar, s katerim bodo zapeli Hej brigade“Samostojno bomo zapeli šest pesmi, program pa sem sestavila tako, da bomo šli malo po svetu, malo pa bomo ostali doma,” napoveduje Cahova. “Želim si, da bi z nami prepevala vsa dvorana, zato sem izbrala pesmi, za katere vem, da jih ima občinstvo rado in jih z veseljem in žarom poje. Brez Na juriš in Na oknu glej obrazek bled ne gre, prav tako bomo zapeli našo zvesto Vstajenje Primorske, od tujih pa Black and White, pesem francoskih partizanov Maquis in italijansko verzijo Katjuše Fischia il vento.”

Na vprašanje, če imajo kakšna posebna pričakovanja, pa Pia Cah, Osebnost Primorske leta 2012, v svojem slogu odvrne: “Ja, seveda si želimo in upamo, da se iz Stožic odpravimo domov z neponovljivimi občutki in magari še - z vabilom v Rusijo!”

MAKSIMILJANA IPAVEC (www.primorske.si)

Pinkoti on Facebook

Še pomnite tovariši ?
Pesmi, ki so nas spremljale v prvih letih zbora
SoundCloud Album Record

Now Playing

Kaj ti je deklica
1977
SoundCloud Album Record

Now Playing

Partigiani reggiani
1979
SoundCloud Album Record

Now Playing

Kurant
1982
SoundCloud Album Record

Now Playing

Stelutis alpinis
1985
SoundCloud Album Record

Now Playing

Sa kraj Bosne
1990
SoundCloud Album Record

Now Playing

Trst je naš
2011